Stenløse Fugleskydningsselskab af 1910
Som navnet antyder er foreningen nu mere end 100 år gammel, men har modsat navnet til huse i Veksø. Oprindeligt er selskabet startet for og af ”det bedre borgerskab”; selvstændige erhvervsdrivende og gårdejere i området. I starten blev Fugleskydningen altid afholdt første tirsdag i juni måned, men i starten af 1990’erne blev dette lavet om til lørdag, da det efterhånden krævede flere fridage. Foreningen er kun for mænd og dresscode er pæn påklædning – skjorte og slips.
Traditionen tro starter en Fugleskydningsdag – der som oftest er den første lørdag i juni måned – med morgenkaffe, blødt brød og en lille én ved den siddende Fuglekonge kl. 8.30. Enten hjemme i privaten (hvis han har plads) eller på Veksø Kro som foreningen kan låne.Under morgenmaden er der lidt stemningsmusik (som foreningen står for) i form af 2 3 hornblæsere i bedste ”sølvbryllupsstil” og snakken blandt medlemmerne – herefter kaldet ”skydebrødre” – går lystigt.efter morgen-traktementet, har vi nogle gange – hvis vi har været i Veksø – fundet på at gå en tur i lokalområdet, og fået en lille historie med på vejen om de steder vi møder undervejs, fortalt af de ”indfødte”. Hvis Fuglekongen er udenbys og inviterer til morgenkaffe i privaten, arrangerer foreningen fællestransport i form af en bus, tilbage til Veksø. Herefter går turen til Veksø Multihal hvor løjerne forgår. Her får vi en velkomstdrink og lidt mere hornmusik, inden skydningen startes klokken 11, med første skud til fuglen som løsnes af Hans Majestæt, Fuglekongen.
Selve Fugleskydningen foregår på den måde at alle deltagerne, på skift, skyder med salonriffel, til en fugl udskåret af en træplade hvor der bagpå er monteret ni beslag. Disse beslag skal skydes ned i en bestemt rækkefølge, sluttende med brystpladen (beslaget)hvorved fuglen er død og en ny Fuglekonge kan udnævnes. Men via et sindrigt system i skydeprotokollen, skyder man for en anden, og således er det ikke den mand der skyder brystpladen ned der bliver Fuglekonge; det er den han skyder for. På den måde bliver der 9×2 vindere på fuglen.
Mens skydningen til fuglen er i gang, foregår der også andre aktiviteter i hallen. Vi har to skydekasser til luftbøsser, en ”hjortebane” med bevægeligt mål også til luftbøsse – dog med kikkertsigte, pilekast, søm blok, minikegler, en god gammeldags keglebane og sidst men ikke mindst en velbetjent fadøls bar. Til alle disse spil og naturligvis til fuglen er der attraktive præmier at score og især den præstigefulde vandrepokal på keglebanen bliver der kæmpet om.
Kl. 12.30 serveres der frokost i den ene ende af hallen, hvor et veldækket bord danner ramme om en frokost med stegte sild, snaps, øl og varm mad som vor mor/mormor lavede den. Under frokosten afholdes tre taler; En for Dronningen og Fædrelandet, en for Æresmedlemmerne og en for Hans Majestæt Fuglekongen.
Når alle beslagene er skudt af fuglen og alle aktiviteterne er gjort op, er der præmieoverrækkelser og den nyudnævnte Fuglekonge skal vælge sin adjudant for det næste år, og han starter med at iklæde Fuglekongen i foreningens to skærf, der er prydet af sølvplader med navnene på tidligere Fuglekonger tilbage fra 1910. Så skåler vi og råber hurra for den nye Majestæt – og så er der kun den kedelige oprydning tilbage. Dagen slutter ved 18-tiden.
Udover selve Fugleskydningsdagen har vi en generalforsamling i november måned, hvor vi nyder nogle gule ærter, øl og brændevin før mødet. Og hvert 5. år holder vi en jubilæumsfest, hvor koner/kærester til medlemmerne er inviteret med.
Medlems-hvervelsen foregår på den måde, at hvert
aktivt medlem har lov til at invitere en gæst med til Fugleskydningen.
Sølv plakette fra stiftelsen i 1910.
(efterfølgende er der hvert år tilføjet
en ny plakette med fuglekongens navn og årstallet)
Plaketterne er påsyet to brystbælter som fuglekonger bærer.
(Det er dog med tiden blevet til så mange plaketter at en del er overført til et flot klæde som udstilles på dagen for fugleskydningen).
Kontakt formanden: ro@in-mind.dk for yderligere informationer.
Fanen foran de mange stolte deltagere, en fane med megen historie og tradition………….
Nej vi skyder ikke levende fugle…. vi skyder til en flot fugl lavet af træ!
Keglebanen bliver altid flittigt brugt……